VERWACHT: VLAARDINGEN KADE40

  

Bij Kade40 in Vlaardingen zal ik in seizoen 2017-18 onderstaande themacursussen geven. Keuze tussen ochtendgroep van 9.30 tot 12.00 en middaggroep van 13.15 tot 15.45. In het tweede en het vierde blok wordt één les vervangen door een excursie. Inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl

  

Blok I: Meesterwerken II (6 lezingen)

Beroemde topstukken uit de kunst: iedereen kent het plaatje wel, maar wat is eigenlijk het hele verhaal dat er achter schuilgaat? Een aantal meesterwerken wordt nader belicht; behandeld wordt hun ontstaansgeschiedenis, hun ontvangst door tijdgenoten, de waardering door de eeuwen heen en de invloed op andere kunstenaars. Aan bod komen de volgende kunstwerken: Maaltijd van de officieren van St. Joris door Frans Hals, de Honderdguldenprent van Rembrandt, Las Meninas door Velázquez, De schommel van Fragonard, De 3de mei 1808 door Goya, Déjeuner sur l’herbe van Manet, Het visioen na de preek door Gauguin, Harmonie in rood van Matisse, Unieke vormen van continuïteit in de ruimte door Boccioni, Autumn Rhythm van Jackson Pollock, Campbell’s Soup door Andy Warhol en De kruisiging van Francis Bacon.

Data: 19-26 september, 3-10-31 oktober, 7 november; prijs € 65,00

 

Blok II: Architectuur en kunst van de Wederopbouw (6 lezingen)

Na de Tweede Wereldoorlog begon men vol goed moed aan de wederopbouw van Nederland en in het bijzonder die van Rotterdam. Tussen 1940 en 1965 was er een enorme bouwactiviteit: oorlogsschade werd hersteld, er was schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. Nieuwe materialen en wijkopbouw werden geïntroduceerd en ook het verkeer speelde een steeds belangrijkere rol. Woningbouw en openbare gebouwen als scholen, kerken en kantoren werden opgetrokken en bovendien vaak voorzien van kunstwerken. Dankzij een subsidieregeling van de Rijksoverheid konden bijvoorbeeld wandschilderingen, glas-in-betonramen of gevelbeelden worden aangebracht. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen dankzij de percentageregeling van het Rijk unieke mogelijkheden om een monumentale kunst te creëren.

Data: 14-21-28 november, 5-12-19 december; prijs € 65,00

 

Blok III: Meesters van vormgeving en design (6 lezingen)

Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen, over ieder gebruiksvoorwerp is nagedacht. De vormgeving van ons dagelijks leven is in de loop van de tijd mede bepaald door een aantal belangrijke designers. Ontwerpers als Henry van de Velde, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Eileen Gray, Charles & Ray Eames, Ettore Sottsass en Philippe Starck zullen in deze serie behandeld worden. Hoe verliepen hun carrières, wat zijn hun belangrijkste ontwerpen? Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht een of twee vormgevers en hun context.

Data: 16-23-30 januari, 6-13-20 februari 2018; prijs € 65,00

 

Blok IV: De mooiste musea ter wereld (6 lezingen)

In deze cursus staat elke les één van de mooiste musea ter wereld in de schijnwerpers. We behandelen de geschiedenis van het gebouw en van de collectie en maken zo eigenlijk een virtuele reis langs de meest bijzondere kunstwerken. Ook een goede voorbereiding wanneer u een of meerdere van deze musea zelf een keer wilt gaan bezoeken. We reizen langs het British Museum in Londen en de Uffizi in Florence, via de Hermitage Sint Petersburg naar het Museuminsel van Berlijn en eindigen bij het Parijse Musée d’Orsay en het Guggenheim in New York.

Data: 13-20-27 maart, 3-10-17 april 2018; prijs € 65,00

 

Jaarcursus 4 blokken: € 240,- Rotterdampas: tegen inlevering van een kopie van de pas (of uploaden via site http://www.kade40.nl) eenmalig een korting van 25 euro op de jaarcursus.

 

BvB6 jan2014  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s