VERWACHT: CKC ZOETERMEER

Bij CKC Zoetermeer zal ik in seizoen 2017-18 onderstaande themacursussen geven, op woensdagavond van 19.30 tot 21.30.

Voor nadere informatie zie ook www.ckc-zoetermeer.nl onder ‘kunstgeschiedenis’.

Inschrijven is mogelijk door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl.

1. Zuiderburen: Rubens & co (3 lezingen)

Data: woensdag 20 en 27 september, 4 oktober; prijs: € 69,00

Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Jacob Jordaens: de schilderkunst van de barok in volle glorie is bij onze zuiderburen te vinden. Naar aanleiding van een bijzondere tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis dit najaar, waar het werk van deze grote meesters te zien zal zijn, plaatsen we de kunstenaars in hun tijd. Wie waren hun opdrachtgevers, waarom waren zij zo succesvol en wat waren de onderwerpen die zij schilderden?

In de zeventiende eeuw waren de Zuidelijke Nederlanden katholiek en Spaans, waardoor de kunstmarkt heel anders was dan in de protestantse republiek Holland. In Vlaanderen bestelde de katholieke kerk grote altaarstukken, vorsten en lokale adel lieten zich portretteren. De Vlamingen waren ook in het buitenland veelgevraagd kunstenaars: zowel Rubens als Van Dyck werkte jarenlang met veel succes in Italië, Frankrijk en Engeland.

Vooral Rubens was een veelzijdig schilder, die zowel altaarstukken als portretten en mythologische stukken maakte. Daarnaast was hij ook diplomaat en een goed zakenman, daarvan getuigt nog altijd het enorme Rubenshuis in Antwerpen. Van Dyck besloot om naar Engeland te vertrekken en maakte daar carrière in koninklijke kringen. Portretten waren zijn specialiteit, zoals de thema van de tentoonstelling in het Mauritshuis laat zien.

2. Monumentaal Nederland (3 lezingen)

Data: woensdag 15, 22 en 29 november; prijs: € 69,00

Van de hunebedden tot de Van Nelle fabriek: Nederland staat vol met religieuze, architectonische, landschappelijke, stedenbouwkundige en industriële monumenten. Er zijn alleen al tienduizenden rijksmonumenten, waarvan sommigen het zelfs tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO gebracht hebben. Kijk beter om je heen door deze lezingen en zie wat een rijkdom aan monumenten er in Nederland is.

De Bossche Sint Janskathedraal, de Amsterdamse grachtengordel en de Beurs van Berlage, het station van Haarlem: ze hebben met elkaar gemeen dat ze van grote culturele en historische waarde zijn. Daarnaast zijn er echter ook minder opvallende monumenten, zoals gemalen en bruggen, voormalige brouwerijen en fabrieken. Al dit erfgoed hebben we binnen handbereik, maar je moet er wel oog voor hebben.

Van de Haagse Ridderzaal tot het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, van stoomgemaal De Cruquius tot brouwerij De Drie Hoefijzers in Breda: deze en nog veel meer monumenten zullen mét hun ontstaansgeschiedenis uitgebreid worden besproken. Na deze lezingen zal je met een andere blik naar je omgeving gaan kijken.

3. De kunst van het lachen, humor in de Gouden Eeuw (3 lezingen)

Data: woensdag 31 januari, 7 en 14 feb 2018; prijs: € 69,00

Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw.

Het Frans Hals Museum in Haarlem wijdt een tentoonstelling aan dit vrolijke onderwerp. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Gerrit van Honthorst en Judith Leyster.

Daarnaast sluiten deze lezingen ook aan bij de expositie Hollandse Meesters in de Amsterdamse Hermitage. Voor het eerst wordt een zo groot overzicht getoond van de Hollandse meesterwerken uit de Hermitage in St.-Petersburg. Te zien zijn maar liefst 63 werken van 50 Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw, waaronder 6 topstukken van Rembrandt. Na hun aankoop door de tsaren in De Republiek zijn de meeste doeken niet meer in Nederland te zien geweest. Voor 7 maanden komen zij weer even thuis.

4. De mooiste musea van Europa (2 lezingen)

Data: woensdag 11 en 18 april 2018; prijs: € 47,50

In deze lezingen staan enkele van de mooiste musea ter wereld in de schijnwerpers. We behandelen de geschiedenis van het gebouw en van de collectie en maken zo eigenlijk een virtuele reis langs de meest bijzondere kunstwerken.

Deze serie is dus ook een goede voorbereiding wanneer je een of meerdere van deze musea zelf een keer wilt gaan bezoeken.

In deze lezingen reizen we van de National Gallery in Londen, via het Louvre naar het Vaticaans Museum en we eindigen bij het Prado in Madrid.

 

Advertenties