Beste kunstliefhebber

Caravaggio, calvinisme en kinetische kunst: hieronder ziet u een overzicht van de activiteiten die voor komende tijd gepland staan. U kunt zich hiervoor inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten, meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief die zo’n vijf keer per jaar verschijnt, eveneens via kunstisleuk@xs4all.nl

Om ook ander kunstnieuws bij te houden: ga naar Facebookpagina ‘Kunst is leuk’ en klik op ‘vind ik leuk’. U kunt ook volger worden op Twitter: @kunstisleuk.

   

Agenda:

Zaterdag 22 december: rondleiding Actie <-> Reactie, Kunsthal Rotterdam

Zaterdag 12 januari: lezing Caravaggio en Europa

Zaterdag 9 februari: rondleiding ‘Werk, bid en bewonder’, Dordrechts Museum

   

* Rondleiding ‘Actie <-> Reactie 100 jaar kinetische kunst’ in de Kunsthal Rotterdam

Kunst die trilt, piept, flitst, draait, deint, kruipt… De Kunsthal Rotterdam toont ons de volle reikwijdte van kinetische kunst, van Marcel Duchamp en Alexander Calder tot Jean Tinguely en Bridget Riley. Beweging verlegde kort na de Tweede Wereldoorlog belangrijke grenzen in de kunst, maar speelt nog altijd een grote rol. Veel performancekunst draait om beweging en de kijkervaring die dat oplevert. Dit indrukwekkende overzicht werd samengesteld in nauwe samenwerking met het Grand Palais in Parijs en biedt een ervaring met kunst, die appelleert aan verschillende zintuigen. “Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe!”, aldus de Kunsthal. Kom nu in beweging en schrijf u in voor de rondleiding.

Let op: de Kunsthal vraagt tijdelijk een toeslag van € 2,50 voor de entree, ook als u een Museumkaart heeft. Om te voorkomen dat u bij de entree in de rij moet staan, is het aan te raden om deze toeslag van tevoren online te kopen via de website van de Kunsthal.

Rondleiding zaterdag 22 december van 10.30 tot 12.00u in de Kunsthal Rotterdam

Prijs: € 17,50

Inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl

   

* Lezing over de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’

Jonge schilders uit heel Europa trokken begin 17de eeuw naar Rome, waar Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Tussen 1600 en 1630 werden in Rome 2700 kunstenaars geregistreerd, waarvan 572 buitenlanders. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties. Ze spraken elkaar. En ze schilderden! Dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend, iedere kunstenaar werkte vanuit zijn eigen culturele achtergrond. De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. Laatstgenoemde deed het zeer goed in Rome, vooral vanwege zijn nachtstukken. De Hollanders kregen belangrijke opdrachten voor altaarstukken en hun werk werd aangekocht door verzamelaars. De tentoonstelling volgt de Utrechtse caravaggisten op hun Italiaanse avontuur en toont hun mooiste werk te midden van dat van mede-caravaggisten uit Vlaanderen, Duitsland en Spanje. Daarnaast is er de eerste maand een echte Caravaggio te bewonderen!

Lezing op zaterdag 12 januari van 11.00 tot 13.00, locatie: Fonteinkerk, Terbregselaan 3 te Rotterdam-Hillegersberg

Prijs: € 18,50

Inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl

   

* Rondleiding ‘Werk, bid en bewonder’ in het Dordrechts Museum

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten.  Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst? In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien, ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen namelijk aan bod. Bewonder het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

Rondleiding zaterdag 9 februari van 11.30 tot 13.00u in het Dordrechts Museum NOG 1 PLAATS VRIJ

Rondleiding zaterdag 9 februari van 13.30 tot 15.00u in het Dordrechts Museum

Prijs: € 17,50

Inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl

   

Bij de cursussen kunstgeschiedenis in het Van Cappellenhuis, bij Kade40, CKC Zoetermeer en Rotterdam Centrum zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, klik voor meer informatie hieronder op ‘Verwacht’ bij de locatie van uw keuze.

   

 

Advertenties

About Patricia Huisman

kunsthistorica
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s