Beste kunstliefhebber

De kunst van het lachen en Jongkind & vrienden: hieronder ziet u een overzicht van de activiteiten die voor komende tijd gepland staan. U kunt zich hiervoor inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten, meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief die zo’n vijf keer per jaar verschijnt, eveneens via kunstisleuk@xs4all.nl

Om ook ander kunstnieuws bij te houden: ga naar Facebookpagina ‘Kunst is leuk’ en klik op ‘vind ik leuk’. U kunt ook volger worden op Twitter: @kunstisleuk.

 

Agenda:

Woensdag 7 maart: rondleiding Jongkind & vrienden, Dordrechts Museum

Woensdag 18 april: rondleiding Jongkind & vrienden, Dordrechts Museum

Zaterdag 10 maart: lezing ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’

 

* Rondleiding ‘Jongkind & vrienden’ in het Dordrechts Museum

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) mag wel pionier van het impressionisme genoemd worden. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro. Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk.

Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’. Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. De tentoonstelling in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Een kleine selectie aquarellen laat zijn virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek zien. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.

Rondleiding woensdag 7 maart van 12.00 tot 13.30u in het Dordrechts Museum VOLGEBOEKT

Rondleiding woensdag 7 maart van 14.00 tot 15.30u in het Dordrechts Museum VOLGEBOEKT

Rondleiding woensdag 18 april van 12.00 tot 13.30u in het Dordrechts Museum NOG PLAATSEN BESCHIKBAAR

Prijs: € 17,50

Inschrijven door te mailen naar kunstisleuk@xs4all.nl

  

* Lezing over de tentoonstelling ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen op de schilderijen uit die tijd. Deze tentoonstelling in het Frans Hals Museum biedt voor het eerst een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, met zo’n zestig topstukken uit binnen- en buitenland van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Gerard van Honthorst en Nicolaes Maes. Er worden acht specifieke thema’s belicht waaronder liefde en lust, kattenkwaad en boertigheden. De tentoonstelling sluit af met autobiografische humor: beeldgrappen waarin de schilder zelf de hoofdrol speelt. Daarnaast wordt een kleine selectie getoond van de in de zeventiende eeuw razend populaire moppenboekjes, die de reputatie van de Hollanders als een bijzonder vrolijk en humoristisch volk onderstrepen.

Lezing op zaterdag 10 maart van 11.00 tot 13.00, locatie en inschrijven via: CurZus&Zo

  

Bij de cursussen kunstgeschiedenis bij Kade40 Vlaardingen en CKC Zoetermeer zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, klik voor meer informatie hieronder op ‘Verwacht’ bij de locatie van uw keuze.

 

  

 

About Patricia Huisman

kunsthistorica
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s